lauantai 31. tammikuuta 2015

Linnunpönttötalkoot

Ajatteleppa maailma ilman musiikkia. Ajattele, sitä ettei lempibiisejäsi ja -bändejä koskaan ollutkaan. Ajattele, automatka ilman radiosta tulevaa musiikkia. Ajattele, elokuva ilman taustamusiikkia. Ajattele, miten paljon olisit säästänyt silkkaa rahaa. Ajattele, miten paljon olisit säästänyt aikaa. Mutta ajattele, mitä kaikkea olisit menettänyt. Niimpä. Maailma todella olisi valtavan tylsä paikka ilman musiikkia.
Musiikki on siis mukana jokapäiväisessä elämässämme. Musiikilla voidaan vaikuttaa jopa syntymättömään lapseen, jos hän sitä kuulee. Musiikilla on ollut alun alkujaankin suuri merkitys ihmiselle. Se on yksi maailman vanhimmista tieteistä. Musiikki vaikuttaa kaikkeen.
Jokaisella on oma musiikkimaku, eikä toisen musiikkimakua pidä mennä pilkkaamaan. Usein huomaa, että toisen musiikkimaun pilkkaaminen on jollekkin jopa elämää tärkeämpi asia. Mutta kenelle siitä tulee hyvä mieli? Siinä ei hyvää mieltä saa pilkkaaja eikä pilkan kohteeksi joutunut. Joten annetaan jokaisen kuunnella mitä lystää, kiinnostipa se itseä tai ei. Jos kaverisi kuuntelee jotain, ei sinun sitä tarvitse kuunnella. Sitä voi kuunnella, mutta sitä ei ole pakko.
Kun sinulla on ollut elämässä tiukka paikka, mihin olet turvautunut? Mikä on saanut sinut jaksamaan ja hymyilemään vaikeina aikoina? Minulla se on ollut musiikki. Kun omat voimat eivät ole riittäneet edes kannattelemaan tätä miestä pystyssä, on pitänyt istahtaa alas lattialle ja painaa kasvot käsiin. Silloin on musiikista saanut voimaa ja lohtua. Kun kiireisen päivän jälkeen on ärsyttänyt ja väsyttänyt, on voinut hakea turvaa musiikista. On voinut kuunnella rentouttavaa musiikkia ja huokaista syvään. Tai jos on kuntosalilla yrittänyt saada vielä sen yhden menemään, on musiikki antanut voimaa jaksaa ja kas, se yksi veto on vielä mennyt. Musiikki on ihmeellinen asia. Se lohduttaa, koskettaa, hoitaa, viihdyttää, tuo muistoja pintaan. 
Jotkut keskustelevat ja väittelevät siitä mikä on musiikkia. Jotkut väittävät ettei konemusiikki olisi oikeaa musiikkia, koska siinä ei käytetä instrumenttia. Jotkut sanovat ettei raskas hevimetalli ole musiikkia, koska miten örinä voisi olla musiikkia. Minun mielestä jokainen käsittää musiikin eritavalla. Jollekkin musiikki on melodia, jollekkin se on vaikka vain puhetta. 
Musiikki on harrastus, siinä missä leipominen tai vaikkapa ratsastus. Harrastuksesta saa tehtyä työnkin. Aatteleppa, miten musiikista nauttiminen on niin helppoa. Ei tarvitse kuin laittaa soimaan. Ja siitä todella nauttii. Saa vaan kuunnella ja nauttia, miten joku on osannut taitavasti tehdä musiikkia. Musiikkia on myös kiva katsella. Ihmiset maksavat paljon rahaa siitä, että pääsevät katsomaan ja kuuntelemaan musiikkia. Ois jotenkii paljon tyhmempää kattoo vierestä, kun joku veivaa vaikka linnunpönttöä. Maksaisitko sinä lipun mennäksesi katsomaan sitä esitystä? Niimpä, en minäkään.
Musiikki yhdistää ihmisiä. Se saa aikaan valtavia tunteita. Toiseen ihmiseen on helppoa samaistua musiikkia kuunnellessa. Ei ole harvinaista, että joku on löytänyt itselleen elämänkumppanin musiikkikonsertista. Mutta kuinka harvinaista on, että joku on löytänyt itselleen elämänkumppanin linnunpönttötalkoista? Onhan se toki mahdollista, mutta uskon sen olevan harvinaisempaa kuin musiikin avulla löydetyt parisuhteet.
Miettikäämme siis musiikin merkitystä ja jatkakaamme kiireistä elämäämme. Olkaamme kuitenkin kiitollisia musiikista. Ilman musiikkia me ei oltais me.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti